Kedim Yemek Yemiyor ve Halsiz Kusuyor
Kedim yemek yemiyor ve halsiz, Kediler nedene yemek yemez, kedim mama yemiyor, yavru kedi mama yemiyor, kedim yemek yemiyor ve su içmiyor sorularınızın cevapları işte detaylar.
Küçük canlı dostlarımız olan kedilerimiz bazen mevsimsel ve dönemsel olarak yemek yememe, kusma ve halsizlik gibi rahatsızlıklar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durumla ile ilk kez karşılaşanlar Kedim yemek yemiyor ve halsiz, kedim mama yemiyor, yavru kedi mama yemiyor gibi aramalar yaparlar. Kedim yemek yemiyor su içmiyorsa bu ciddiye alınması gerek bir konu olabilir. Kedilerde bazı sağlık bozuklukları bu tip semptomlar olarak karşınıza çıkabilir. Bu neden ile kedim yemek yemiyor sorunu ile karşılaşmanız ihtimaline karşı kedilerin davranışları ve sağlık sorunları ile ilgili bilgiye sahip olmak kedinizin bu durumu kolay atlatması açısından önemlidir.
Başlıklar:
Kediler Neden Yemek Yemez?
Kediler gibi hiperaktif canlıların yemek yememesi oldukça ciddi bir problem olarak görülür. Normalde birçok canlıda görülen yemek yememe problemi kedilerde çok daha önem teşkil eder. Çok hareketli ve metabolizma bakımından çok hızlı olan bir canlı olan kedilerin yemek yiyerek enerji depolaması ve yağ depolayarak bunu harcaması beklenir. Kedilerde yemek yememe durumunda bu yağların ilk başta yakımı sonrasında çok hızlı kilo kaybı ve bu organ yetmezliğine kadar gidecek ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle kedinizin iştahsızlığı ve kilo vermeye başlaması durumunda veterinere başvurmanız gerekecektir.
Kedim Mama Yemiyor Su İçmiyor
Kedilerin yemek yememe ve su içmemesi neden olduğunu iyi araştırmak gerekir. Bunun nedenini öğrenebilirsiniz buna karşı önlem alarak veya tedavi ederek yemek yemesini ve su içmesini sağlayabilirsiniz. Peki kediler neden iştahsızlaşır ve mama yemez.
Rahatsızlık
Öncelikli nedeni hastalık yanı metabolizma rahatsızlıklarından kaynaklı iştah kesikliği. Çok hareketli olan yemek yemeyi seven kedilerin aniden iştahlarının kesilmesi metabolizma rahatsızlığından kaynaklı olabilir. Herhangi bir enfeksiyon, organlarda oluşan problemlerden kaynaklı işlevlerini yerine getirmemesi buna bağlı olarak vücut direncinin kırılması ve halsizlik. Boşaltım ve sindirim sistemi sorunları, dişlerde ve ağızda oluşabilecek enfeksiyon ve iltihaplanmalar. Bu tip sıkıntılar kedinizin yemeden kesilmesine ve halsiz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle veterinerin teşhis ve tedavisi gerekecektir.
Aşılanmak Veya Kısırlaştırma
Tüm evcil hayvanlar gibi kedilerinde belirli dönmelerde aşılanması gerekir. Bu aşıların yan etkisi olarak kısa süreli yemek yememe dönemi karşınıza çıkabilir. Aşılanan kedi belirli bir süre yemek yememe ve halsizlik görülmesi normaldir. Böyle bir durumda bir süre bekledikten sonra kendiliğinden yemek yemeye başlayacaktır. Kısırlaştırma kedinizin yaşam süresini artırma ve yaşam standartlarını yükseltmek için gerekli olabilecek bir şeydir. Yetişkinlik dönemine geçiş kediler kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeye uygun olduklarından hırçınlaşırlar. Sahipleri tarafından kısırlaştırılan kediler belirli bir süre anestezi etkisi altında kaldıklarından mama yememe ve halsizlik gibi etkiler görüle bilir. Bu süre sonrasında kediniz tekrardan yemek yemeye başlayacaktır.
Farklı Bir Çevreye Girmek Ve Yolculuk
Kediler bulundukları yeri sahiplenirler ve farklı bir ortama girdiklerinde yabancılık çektiklerinden değişik tepkiler verebilirler. Böyle bir durumda kedim yemek yemiyor gibi algılanabilir. Eğer herhangi bir rahatsızlık belirtisi yok ise sadece ortam değişikliğinden kaynaklı iştahsızlık normal bir davranıştır. Ortama alışmaya başladıkça iştahı da düzelecektir. Ayrıca kediler uzun yolculuklardan sonra yemek yemeyebilirler. Mide bulantısından kaynaklı kusmada görülebilir. Böyle bir durumda kedim yemek yemiyor halsiz ve kusuyor, şeklinde sorunlar aratılır. Bir süre bekledikten sonra Yol etkileri bitecek ve bu durumda düzelecektir.
Psikolojik Ve Travmatik Sorunlar
Kedilerde tıpkı diğer canlılar gibi ruhsal problemler yaşayabilir. Bu bazen çevre değişikliği bazen sahibinin davranışlarından bazen de veterinerde yaşadığı olaylardan kaynaklı travmatik bir çöküntü yaşayabilir. Bunun bir çok sebebi olabilir, gelen misafirler, sokak hayvanlarının saldırısı beslenme alışkanlığının değiştirilmesi. Böyle bir durum kedinizin psikolojisini bozacak ve iştah kesintisine neden olabilir. Böyle durumlarda kedim yemek yemiyor su içmiyor şeklinde düşünebilirsiniz.
Mama ile İlgili Sorunlar
Kediler yemeklerine çok düşkün canlılardır ve ağız tatlarını iyi bilirler. Bu nedenle yemeklerinde seçici olabilirler. Bazen de her zaman yediği mamasını birden yememeye başlayabilir. Bunun belirli sebepleri olabilir. Devamlı tüketilen mamanın kullanım tarihi geçmiş olabilir. Mamanın saklandığı koşulların iyi olmamasından kaynaklı bozulması gibi sebeplerden kaynaklı aniden mama yemeyi bırakabilir. Öncelikle bu sorunun neden kaynaklı olduğunu belirlenmesi gerekir. Aniden devamlı yediği mamayı bırakıyorsa mamanın bozulmadığından emin olmak gerekir. Bunun dışında mama yemiyorsa belirli bir rahatsızlıktan kaynaklı olarak vücut tepki göstererek yemek yemiyor ve halsizliğe neden olabilir. Bir veterinere götürerek tedavi edimesigerekir. Eğer rahatsızlık yok ise mama değişikliği yapmanız yaş veya kuru mama seçimlerinizi değiştirmeniz gerekecektir.
Yavru Kedim Mama Yemiyor
Yavru kedim mama yemiyor veya Yavru kesim yemek yemiyor sorunu ilk kedi besleyenlerin sıklıkça arattığı bir durumdur. Çünkü yavru kedilerin iyi beslenip hızlı gelişmesi gerekir. Çok yemek yiyerek vitamin ve mineral depolaması için kedinizin iyi beslenmesi gerekecektir. Yavru kesim mama yemiyor sorunu öncelikle bulunduğu ortam değişikliğinden kaynaklı ve anne kediden kopmadan kaynaklı olabilir. Ama yemek yemesi gelişimi için problem teşkil edeceğinden bir veterinere götürerek tedavi ettirmek çok daha sağlıklı olacaktır.