Mavi Diploma Veren Üniversiteler 2022 Mavi Diploma Nedir?
Mavi Diploma veren üniversiteler, Mavi Diploma nedir? Yurtdışında diploması geçerli olan Üniversiteler, Uluslararası diploma veren üniversiteler hangileridir, Mavi Diploma hangi ülkelerde geçerlidir işte detaylar.
Türkiye’deki devlet ve özel üniversiteleri tarafından mezunlara verilen diplomalar Türkiye de geçerliliği olan normal statüdeki diplomalardır. Bazı üniversitelerde ise yapılan anlaşmalar ile Avrupa’daki Ülkelerde geçmesi sağlanır bu tür diplomalara Mavi Diploma denir. Özellikle yurtdışında çalışma ve eğitim hayatının devamı için yurt dışını düşünen gençler Mavi Diploma veren üniversiteleri tercih ederek gelecek hayalleri ve planlarının ilk adımlarını bu şekilde atmış olur. Türkiye’deki nerdeyse her şehirde bir veya birkaç üniversite olmasına rağmen Mavi Diploma her üniversite tarafından verilmez. Bu diplomanın verilmesi için Üniversitenin Avrupa Birliği Standartlarında eğitim vermesi ve en az 1 veya daha fazla yabancı dilde eğitim vermesi gerekir.
Mavi Diploma veren bir üniversitede eğitim almanız sadece yurtdışı kapılarını aralamakla kalmaz Türkiye’de de iş başvurularınızda diğer adaylara göre bir adım önde olmanız anlamına gelir. Çünkü eğitiminiz Avrupa Birliği standartları kalitesinde olduğundan diplomanızın diğer üniversitelerin diplomalarından daha üstte bir değeri olur.
Başlıklar:
Mavi Diploma Nedir ve Mavi Diploma Nasıl Alınır
Mavi diploma alabilmeniz için önceden belirlenmiş kriterleri yerine getirmiş bir üniversitenden mezun olmuş olmanız gerekir. Bu kriterleri Avrupa Birliği Eğitim Komisyonu belirlediği ve aynı komisyon tarafından bütün kademeleri ve işlemleri izlenir. Uygun olarak belirlenen üniversiteler Mavi diploma vermeye hak kazanır. Bunun için Avrupa standartlarında hizmet veren ve eğitim veren bir üniversitede mezuniyet şartlarını yerine getirmişseniz bu diplomayı almaya hak kazanırsınız.
Mavi diplomaya hak kazanmak için en önemli kriter ise YÖK tarafından verilen sürede üniversiteyi bitirmiş olmalısınız. Yani dönem uzatmadan üniversiteden mezun olmalısınız. Eğer dönem uzatırsanız sadece normal diploma alırsınız. Bu da Mavi diploma olarak geçmez. Yani 4 yıllık bir bölümü 4.5 yılda bitirirseniz Mavi diploma alamazsınız.
Anlayacağınız mavi diplomaya hak kazanmak için üniversiteden uzatmadan ve belirlenen not ortalamasının üzerinde mezun olmalısınız. Bu işlemleri yerine getirdiyseniz mezuniyet tarihinizde mavi diploma eki (DE) alabilmek için bizzat öğrencinin öğrenci işlerinden başvuruda bulunması gerekecektir. Bu başvuruya istinaden üniversite tarafından ek diploma düzenlenir.
Mavi diploma şartları önceden Avrupa Birliği Komisyonu tarafından belirlendiği için tüm üniversiteler için aynıdır. Bu şartların yerine getirilmemesi durumunda mavi diploma alınamaz. Şartların tamamının yerin getirilmesi gerekir. Bu şartlar
- Mavi diplomaya hak kazanmak isteyen öğrenciler YÖK tarafından gittiğiniz bölüm için belirlenmiş akademik takvim yılı içerisinde mezun olma,
- Bölümde görmüş olduğunuz derslere ek olarak sınav, staj, tez vb. derecelendirmelerden başarılı olunması gerekir,
- Öğrenciler, dersleri başarı ile verip gerekli kredi notunu elde ettikten ve ek olarak istenen derecelendirmelerden de geçmeniz durumunda Mavi diploma almaya hak kazanırsınız.
Mavi Diploma Veren Üniversiteler
Yurtdışında diploması geçerli olan üniversiteler yani Mavi diploma veren üniversitelerden mezun olmanız durumunda yurtdışında çalışmanız ve eğitim hayatınızı sürdürmeniz kolaylaşacaktır. Türkiye’de Avrupa Birliği Komisyonu tarafından belirlenen kriterleri yerine getirmiş olan üniversiteler aşağıda paylaşılmıştır. Bu üniversitelerin tüm bölümlerinden belirlenen öğretim süresi içerisinde mezun olmanız durumunda öğrenci işleri ile iletişime geçip mavi diploma talep edebilirsiniz. Uluslararası diploma veren üniversiteler aşağıda şehirlere göre paylaşılmıştır.
Mavi diploma veren üniversiteler:
İstanbul
- Bahçeşehir Üniversitesi
- Beykent Üniversitesi
- Fatih Üniversitesi
- Hava Harp Okulu
- İstanbul Okan Üniversitesi
- İstanbul Arel Üniversitesi
- İstanbul Aydın Üniversitesi
- İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Koç Üniversitesi
- Kadir Has Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- MEF Üniversitesi
- Maltepe Üniversitesi
- Nişantaşı Üniversitesi
- Özyeğin Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
- Üsküdar Üniversitesi
- Yeditepe Üniversitesi
Ankara
- Ankara Üniversitesi
- Atılım Üniversitesi
- Çankaya Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Hacettepe Üniversitesi
- İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- TED Üniversitesi
İzmir
- Bakırçay Üniversitesi
- Dokuz Eylül Üniversitesi
- Ege Üniversitesi
- İzmir Ekonomi Üniversitesi
- İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Yaşar Üniversitesi
Diğer üniversiteler
- Adıyaman Üniversitesi
- Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın)
- Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Akdeniz Üniversitesi (Antalya)
- Anadolu Üniversitesi (Eskişehir)
- Balıkesir Üniversitesi
- Başkent Üniversitesi
- Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Bozok Üniversitesi (Yozgat)
- Bursa Uludağ Üniversitesi
- Bülent Ecevit Üniversitesi (Zonguldak)
- Celal Bayar Üniversitesi (Manisa)
- Çağ Üniversitesi (Mersin)
- Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi
- Çukurova Üniversitesi (Adana)
- Dumlupınar Üniversitesi (Kütahya)
- Düzce Üniversitesi
- Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
- Fırat Üniversitesi (Elazığ)
- Gaziantep Üniversitesi
- Gaziosmanpaşa Üniversitesi (Tokat)
- Gebze Teknik Üniversitesi (Kocaeli)
- Gümüşhane Üniversitesi
- İnönü Üniversitesi (Malatya)
- Kafkas Üniversitesi (Kars)
- Karabük Üniversitesi
- Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)
- Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi (Karaman)
- Kırıkkale Üniversitesi
- Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Kocaeli Üniversitesi
- Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (Burdur)
- Mersin Üniversitesi
- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Mustafa Kemal Üniversitesi (Hatay)
- Muş Alparslan Üniversitesi
- Namık Kemal Üniversitesi (Tekirdağ)
- Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- On Dokuz Mayıs Üniversitesi (Samsun)
- Ordu Üniversitesi
- Pamukkale Üniversitesi (Denizli)
- Sakarya Üniversitesi
- Selçuk Üniversitesi (Konya)
- Süleyman Demirel Üniversitesi (Isparta)
- Trakya Üniversitesi (Edirne)
- Uşak Üniversitesi
Yurtdışında diploması geçerli olan üniversiteler yani Mavi diploma eki veren üniversiteler bu şekildedir. Kıbrıs’taki üniversitelerin çoğu mavi diploma vermekte, bu nedenle Kıbrıs’ta aldığınız diploma yurtdışı ve Türkiye’de geçerli olur. Kıbrıs diploması olanlar YÖK denklik sınavına girmeden diplomalarını ülkemizde kullanabilirler.
Mavi diploma veren üniversitelerden Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora dallarından birinden mezun iseniz bu diploma ile yurtdışına çıkabilirsiniz. Tabi sadece mavi diploma eki yeterli olmaz. Başvurularda bu diploma eki sizin için bir avantajdır. Avrupa standartlarında bir eğitim aldığınızın kanıtıdır ama mavi diploma eki yurtdışında diploma yerine geçmez.
Hangi Üniversite Bölümlerinde Mavi Diploma Verilir?
Mavi diploma veremeye hak kazanmış olan üniversiteler Avrupa Birliği Komisyonunun belirlemiş olduğu standartlar seviyesinde eğitim verilmektedir. Bu standartları sağlayan üniversitelerin tüm bölümleri mavi diploma vermeye hak kazanır. Bundan ötürü mavi diploma veren üniversitelerin hangi bölümüne giderseniz gidin belirlenen şartları sağladığınız sürece mavi diploma almaya hak kazanırsınız. Misal olarak mavi diploma veren üniversitelerin herhangi birinde Tıp fakültesinde okuyorsunuz ve 6 yılda okulu bitirdiyseniz alacağınız diploma eki yurtdışında geçerli olur. Mavi diploma veren Tıp Fakülteleri olarak yukarıda paylaştığımız tüm üniversitelerin Tıp Fakülteleri mavi diploma verir.
Mavi diplomadan tam anlamıyla faydalanmak için doğru bölümden mezun olmanız da çok önemlidir. Eğer yurtdışında eğitim vaya karier düşünüyorsanız gideceğiniz ülkede ilerleye bileceğiniz bölümleri seçmeniz daha iyi olacaktır.
Mavi Diplomanın Avantajları Nedir?
Mavi diplomanın avantajları mezun olduğunuz üniversitenin de tabi önemi vardır ama yurtdışı için birçok faydası bulunmaktadır.
- Mavi diploma ekiniz var ise iyi ve kaliteli bir eğitim almışsınızdır.
- Yurtdışı eğitim ve iş olanakları daha yüksek olur.
- Yurtdışı eğitim için birçok üniversite ile anlaşma olduğu için başvurunuzun olumlu dönmesi yüksektir.
- Avrupa da iş bulma ihtimaliniz yükselir
- Türkiye’de iş başvurularında birçok kişinin önüne geçmiş olursunuz.
- Avrupa standartlarında eğitim almış olursunuz.
Mavi Diploma Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
Mavi diploma hangi ülkelerde geçerlidir. Aldığınız mavi diploma ile yurt dışında eğitim ve kariyer olarak şansınızın arttığını söylemiştik. Peki hangi ülkeler mavi diploma ekini kabul etmektedir. Bu sorunun cevabını aşağıda paylaştık. Sıralı olarak verdiğimiz ülkelerden birine eğitim veya iş için başvuru yaptığınızda birçok kişini önüne geçerek kabul edilme ihtimaliniz artar. Daha rahat bir şekilde yurtdışına çıka bilirsiniz.
Mavi diplomanın geçerli olduğu ülkeler:
- Amerika Birleşik Devletleri
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Bulgaristan
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Güney Kıbrıs
- Hırvatistan
- Hollanda
- İrlanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Romanya
Mavi Diploma Veren Üniversiteler listesine buradan ulaşabilirsiniz.